Bu site Prof. Dr. Ali Esat Karakaya tarafından hazırlanmıştır
GIDA GÜVENLİĞİNDE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ

Gıdalar sınır tanımayan bir hareket içindedir. Bir ülkede üretilen bir gıda çok sayıda ülkede tüketilebilir. Buna ek olarak bir ürün lokal pazar için üretilse dahi, bu ürünün turizm hareketleri nedeniyle tüm dünya ülkeleri vatandaşları tarafından tüketilme ihtimali vardır. Bu da gıda güvenliği konusunda dünya ölçeğinde bir iş birliğini gerektirir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO) tarafında oluşturulan Codex Alimentarius Komisyonu bu ihtiyaçtan doğmuştur. Bu örgüt gıda konusunda bilim bazlı standartların oluşturulması görevini üstlenmiştir. Bu standartlarda en belirgin amaç insan sağlığının korunmasıdır. Gıda ile ilgili her özel konuda dünyadaki en yetkin bilim insanları davet edilerek oluşturulan ve kesinleşmeden önce bilim çevrelerinin tartışmasına açılan standartlar, uluslararası ve ulusal regülasyonların çıkış noktasıdır. Gıda güvenliğinin önemli parametreleri olan gıda katkı maddeleri ve kontaminantlarına ait standartlar da aynı süreçten geçerler.

  
Gıda Katkı Maddeleri Ve Gıda Kontaminantları Sitesi Kuruluşu: Kasım 2001 Günceleştirme: 24 Şubat 2011 Kaynak Gösterilmeden Alıntı Yapılamaz